Wat is Aquaplaning? En hoe voorkom je het?

Aquaplaning ontstaat wanneer water tussen de band en het wegdek niet weg kan. De hoeveelheid water dat zich ophoopt voor de band wordt groter en groter tot de druk van het water de druk van de banden overstijgt, waarna de banden het contact met het wegdek verliezen. Hierdoor kunnen de banden gaan slippen en reageert het voertuig niet meer op bijsturen, remmen of versnellen. Dit kan resulteren in een verlies van controle over het voertuig en in slippen. Kortom, een mogelijk gevaarlijke situatie.

Hoe voorkom of verminder je aquaplaning?

Controleer je banden en bandenspanning regelmatig. Een te lage bandenspanning verhoogt het risico op aquaplaning aanzienlijk. Bij een 30% lagere bandenspanning dan de aanbevolen spanning is het risico op aquaplaning enorm.
Controleer de slijtage en profieldiepte. Hoe groter de profieldiepte op je banden, hoe meer water er kan worden afgevoerd en hoe kleiner het risico op aquaplaning wordt.
Verlaag je snelheid. Zelfs nog meer als je waterplassen nadert.

Wat veroorzaakt aquaplaning?

De aanwezigheid van teveel water kan ervoor zorgen dat het voertuig het contact met de weg verliest. Een band die relatief snel over een nat wegdek rolt duwt een kleine barrière van water voor zich uit. De impact van het profiel op het water aan de voorzijde van het contactvlak zorgt voor een stijgende druk van het water. Als de druk groter wordt dan de druk van de band op het wegdek, dan kan de band het water niet langer afvoeren en wordt de band van het wegdek getild. Hoe dieper het water en hoe hoger de snelheid van het voertuig, hoe meer dit effect wordt versterkt, en des te groter de kans op verlies van controle over het voertuig. Een band presteert naar behoren op een nat wegdek als hij het water goed kan afvoeren en zo het contact met het wegdek kan behouden.

De groef/waterverhouding

Gelukkig kunnen de meeste aquaplaningincidenten worden voorkomen door de groeven in het profiel en de vorm van het contactvlak. Bij slijtage van het profiel wordt het risico op aquaplaning echter verhoogd. Ook geldt hoe dieper het water, hoe sneller je grip gaat verliezen.

Whichtyre Rain